2018. március 24. Névnap: Gábor
14 millió forintból készíthet üzleti tervet a Giro-Szász András többségi tulajdonában lévő Strategopolis Kft. a korábban Lázár János által irányított Hódmezővásárhely megbízásából a helyi iparipark-fejlesztési projektben.

 

Nyilván nem volt a Srategopolisnál alkalmasabb vállalkozás a széles magyar ugaron arra a feladatra, hogy 14 millió forintból költség-haszon elemzést készítsen a hódmezővásáhelyi Ipari Park Infrastrukturális fejlesztéséhez. (A megbízás: Üzleti terv készítése költség-haszon elemzéssel a „HódmezővásárhelyiIpariPark infrastrukturális fejlesztése” című, TOP-6.1.1-15-HM1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében.) Ráadásul a város úgy szerződött Giro-Szászék cégével, hogy akkor még nem tudták, elnyerik-e az uniós forrásból igényelt iparipark-fejlesztési támogatást, akkor a város a saját zsebébe nyúlva fizeti ki a Strategoplist. „Amennyiben a pályázat nem részesül támogatásban, Ajánlatkérő saját forrásból finanszírozza jelen beszerzést.”

 

Giro-Szász jelenleg miniszterelnöki megbízottként havi bruttó 997 ezer forintos fizetésért, Orbán Viktor tanácsadójaként elemez belpolitikai eseményeket és ad tanácsokat. A Strategopolis bizonyára nagyon jól dolgozik, hiszen Giró-Szász munkaadója, a Miniszterelnökség is ezt a céget bízta meg még 2015 nyarán valamivel több, mint 139 millió forintért, hogy az információs társadalomról, a Kormányzati célok és a fejlesztéspolitika összhangjáról  és a pályázati konstrukciók kiírási hatékonyságának javításáról írjon tanulmányokat.

 

Márpedig a kormányzat folyamatosan azt állítja, a korrupció a múlté, mostantól más világ lesz. Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos a hét elején épp erről kérdezte Lázár Jánost a parlamentben: „Mikor ismerik már be, hogy a (korrupt) rendszert Önök folytatták és Önök tökéletesítették? Mi arra a biztosíték, hogy ezentúl minden máshogy lesz?”

 

Lázár erre többek között az válaszolta, hogy bár minden rendszerben vannak hibák, „az emúlt évben rengeteget dolgoztunk azon, hogy a rendszer hibáit kiküszöböljük, mindent megteszünk azért, hogy mindenki számára elérhető legyen a pénz, és tisztességesen el tudjunk számolni a felhasznált forrásokkal”. Vélhetően ilyen rendszerhibának tekinthetők a Fidesz holdudvarához tartozó Strategopolis megbízásai is.

 

A fenti hódmezővásárhelyi pályázat kapcsán érdekes részlet, hogy a Strategopolis mellett az a cég is indult a megbízásért (Corex Projektfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Kft.), amelyik 300 millió forintos megbízást  kapott a Hadházy felszólalásában is említett újabb mutyigyanús projekt, a Nemzeti Rugalmassági Terv egyik szereplőjeként. A harmadik induló, a HBF-Hungaricum Kft. is ismerős lehet a pályázati visszaéléseket bemutató Korrupcióinfó-sorozatot követők számára: a cég neve az oktatásfejlesztésre szánt 14 milliárd forintos  Öveges-program  kapcsán  merült fel. A Magyar Narancs így írt e cég  szerepéről: „A Tender Network visszatérő ellenfele az Öveges-programban – és számos más TÁMOP-os programban is – a HBF-Hungaricum Kft. és a Steady Media Kft. A Tender Network tulajdonosa egy szekszárdi magánszemély. A kecskeméti székhelyű HBF-Hungaricum Kft. fő tulajdonosa Felföldi Zoltán, aki 2014-ig Lakitelek fideszes polgármestere volt, de 2014-ben elvesztette a választást a független jelölttel szemben. A HBF-Hungaricum Kft. és a ­­Steady Media Kft. mintha szeretne veszteni, az Öveges program mellett ugyanis más uniós pályázati eredményeket is vizsgálva azt látni, hogy a három cég rendre egymás ellen indult, és rendre a Tender Network Zrt. volt a nyertes. “

 

A Corex Projektfejlesztési Kft. vezeti azt a konzorciumot, amelyet a rugalmas foglalkoztatás elősegítésére kitalált programon belül a Nemzeti Rugalmassági Terv megvalósításával bíztak meg, 300 millió forint feletti értékben. A Corex Társtulajdonosának, Jaksa Gábornak és családjának az üzleti ügyeiről még tavaly júniusban az Átlátszó írt részletesen a Tízmilliók szellemközpontokra, fideszközeli borászlobbi a háttérben, Újabb unióspénz-szippantót fogtunk? című cikkében. A céget 2015. Májusában jegyezték be és az Opten céginformációs rendszer szerint az alapítását követő 6 hónapban összesen több, mint 580 millió forint árbevételre tett szert.

 

A Nemzeti Rugalmassági Terv „átvilágítását” végző konzorcium két másik tagja, A Learning Innovation Kft.  és a Rávezető Projekt Kft. A Learning Innovation Kft tulajdonosa Zsuffa Ákos, akiről korábban azt írta a HVG, hogy „ő az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesületének elnöke, és a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programiroda pályázati szakértője is. Ez a szervezet pedig az Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosaként elhíresült Bátorfi Béla résztulajdonában álló Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő Kft. közvetett érdekeltségében van. Márpedig a Bátorfihoz kötődő pénzköltéseket már az Európai Bizottság is megelégelte.“

 

A harmadik konzorciumi tag, a RávezetőProjekt Tanácsadó és Szolgáltató Kft. sem ismeretlen a médiában: az éves árbevételét 2010- és 2016 között 9,4 millió forintról 436 millió forintra növelő cég tulajdonosa, Riz Levente Rákosmente fideszes polgármesterének a sógornője, Rizné Majoros Rita cége. Az ő és férje üzleti ügyeiről és nyertes pályázataikról még az azóta elhalt Vs.hu írt részletes cikket.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

 

 

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment