2018. március 24. Névnap: Gábor
A beton alapanyagát képző cement előállítása felelős az üvegházhatású gázok, leginkább pedig a szén-dioxid kibocsátásának öt százalékáért a bolygón? Betonra már pedig szükség van, mondhatná bárki. De nem biztos, hogy igaza lenne.

 

A gyárak és erőművek által kibocsátott szén-dioxid összegyűjtésére és felhasználására eddig is számos kísérlet történt már. Világszerte jó néhány kutató csoport foglalkozik azzal, hogyan lehetne hatékonyan begyűjteni (és ez a kisebb probléma), majd felhasználni azt (ez a nagyobb).

 

Nemrég a Bécsi Műszaki Egyetem egyik projektjéről számoltunk be mi is itt a Reflektoron a Greenfo cikke alapján. Az osztrákok trágyázásra használnák fel az üvegházhatásért nagyban felelős mellékterméket, az eljárásuk laboratóriumi körülmények között pedig kifejezetten jó eredményeket hozott, 2018-tól már egy hőerőműben fogják tesztelni azt.

 

A Kaliforniai Egyetem kutatói szintén a CO2 hasznosításán törik a fejüket, ám a mezőgazdaság helyett ők inkább az építőiparban hasznosítanák azt, építőanyagot készítve belőle.  Tudta ön, hogy a beton alapanyagát képző cement előállítása felelős az üvegházhatású gázok, leginkább pedig a szén-dioxid kibocsátásának öt százalékáért a bolygón? Betonra már pedig szükség van, mondhatná bárki. Az amerikaiak viszont úgy gondolták talán ki lehetne váltani valamiképp. Ők az erőművek által kibocsátott szén-dioxid befogását követően, mész bevonásával, 3D-nyomtatók segítségével új építőanyagot hoznának létre belőle.

 

Bár az egyetem kommunikációja alapján reménykeltő mindaz, amit eddig elértek, sok mindent az új anyag paramétereiről, használhatóságáról még nem tudni, így egyelőre kérdéses, hogy a beton kiváltására szánt CO2NCRETE (mert így nevezték el az új anyagot) mennyire válhat be. Az általunk javasolt megközelítés, hogy forrásként kell tekinteni a szén-dioxidra, a kutatók körében ma már általánosan bevett. Ezzel ugyanis két legyet lehet ütni egy csapásra, hiszen nem csak megszabadulunk a szén-dioxtól, de létrehozunk valami mást is. Ha nagyobb méretekben is működőképesnek bizonyul a technológia, azzal nem csak az válik elérhetővé, hogy az erőművek által kibocsátott gáz kisebb mértékben kerüljön a levegőbe (ha megvalósulna a teljesen zárt folyamat, akkor pedig egyáltalán nem), hanem az is, hogy más (például a cementgyártás) a CO2 kibocsátásért nagyban felelős technológiák is háttérbe szoruljanak.

 

„Be tudjuk mutatni a folyamatot, amelyben meszet használunk kiinduló anyagként, és ezt egyesítjük szén-dioxiddal, hogy cementszerű anyagot kapjunk” – mondta Sant. „A nagy kihívás az, hogy nem csupán egy új építőanyagot akarunk kifejleszteni. Egy feldolgozási folyamatot, egy integrált technológiát akarunk kidolgozni, amely egyenesen vezet a CO2-tól a végtermékig.”

 

Forrás: origo.hu

 

Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni

Címkék: lehetmas

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment