2018. április 22. Névnap: Csilla
A 444.hu írt egy földrajz tankönyvben lévő meglehetősen érdekes feladatról.

 

A portál cikkében azt írja, a kormány abszolút top témájának számító menekültkrízist sikerült beletenniük egy egyelőre még csak kísérleti fázisban, ám már használatban lévő állami, nyolcadik osztályos tankönyvbe.

 

Egész pontosan a migránsokról szóló feladatokat, képeket a mérsékelt földrajzi övezetek, illetve az EU földrajza közé illesztették be.

 

A fejezet címe pedig „Európa alkonya vagy új hajnala” lett, itt van aztán menekültútvonalas kép, rajz is. Itt még egy pontig olyanokat írnak, hogy Európában jelenleg öregszik a társadalom, a népességnövekedés ezzel szemben lassul, és ezen javíthat a bevándorlás. Ezenkívül szó esik még a multikulturalizmusról, sőt bekerült az is, hogy több millió ember azért menekül saját hazájából, mert természeti katasztrófák történtek otthonaikban, vagy nemzetiségük, vallásuk vagy politikai meggyőződésük miatt elüldözték őket.

 

Aztán egyszer csak valami egészen furcsa feladat jön, ez:

 

 

A 444.hu újságírója a feladatot látva az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől elérte a hivatalos megoldásokat. Többek között olyan válaszokat kapott, hogy „a feladat célja nem kész válasz megtanítása, hanem a téma körüljáráshoz való kiindulópont, a kritikus gondolkodás megalapozása, vitaindítás, érvelési technikák tanítása és gyakorlása”.

 

Arra a kérdésre, hogy abban az esetben ha nincsen hivatalos színkód, akkor milyen sorvezetőt adnak a tanároknak, a következő választ küldték: „A munkafüzeti feladatot felhasználhatja vagy elhagyhatja a pedagógus saját pedagógiai munkája során, megoldása nem kötelező.

 

Hozzátették azt is, hogy „a kritikai gondolkodás kompetenciájának, képességének elsajátítása a tankönyvek egyik kitűzött célja. Mindehhez ugyanakkor kevés csak a tankönyv, a pedagógus módszerei, osztálytermi és azon túli munkája nélkülözhetetlenek a kritikus, felelős és aktív állampolgárok nevelésében.”

 

Az ominózus tankönyv a hozzá tartozó munkafüzetével együtt annyira friss egyelőre, hogy bár elkezdték már használni, ugyanakkor még kísérleti fázisban van. Mint a szervezet írja, „a kiadványt használó pedagógusok és tanulók véleményezik a taneszközöket munkanaplókban, interjúk formájában”. A 2017/2018. tanév alatt a beérkező visszajelzések, illetve a tapasztalatok alapján a tankönyveket a fejlesztők átdolgozzák, majd véglegesítik és tankönyvi nyilvánításra nyújtják be. Csak ezt követően jelennek majd meg végleges formájukban, úgymond „újgenerációs” tankönyvként.

 

Kíváncsian várjuk, milyen lesz a végleges verzió…

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

 

 

Címkék: itthonról

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment