2018. április 22. Névnap: Csilla
Az LMP az összefogásban.

 


Az LMP célja a kormány leváltása 2018-ban. Ez az előfeltétele annak, hogy végre tudjuk hajtani a politikai programunkat. Ez az alapja annak, hogy elérjük, hogy Magyarországon tisztességben felnevelhesse az ember gyerekeit a tisztességes, alkotó munkájáért kapott tisztességes bérből. Csak kormányváltás tudunk olyan államot teremteni, amelyik elég szerény ahhoz, hogy ne akarja megmondani, hogy kell mindenkinek élnie, és elég erős ahhoz, hogy megvédje a védteleneket, felemelje a kiszolgáltatottakat, és hatékonyan képviselje a magyar érdekeket a világban.

 

Ezért az LMP mindent megtesz a kormányváltás érdekében. Ennek az első lépése az, hogy nem hagyjuk, hogy az ellenzék ugyanazokat a hibákat kövesse el, amelyeket már kétszer elkövetett, és ami miatta kormány kétszer kétharmadot kapott. A mostanáig folytatott ellenzéki stratégia nem hatékony, nem szolgálja a kormányváltás célját. Ez a stratégia tévedések sorozata, de ez a kisebbik baj. A nagyobb baj az, hogy unalmas is, márpedig ellenzéki párttal kevés szerencsétlenebb dolog történhet, mint az unalomba fulladás.

 

Az ellenzéki pártok és vezetőik úgy próbálnak meg osztozkodni a parlamenti helyeken, hogy közben vállalhatatlannak tartják egymást. Ezt a sehova sem tartó vitát legfeljebb a kormánypártok és szavazóik nézik hosszan örömmel, és kapnak endorfintúltengést. A téma azonban két évvel a 2014-es választások előtt kezdődött, két évvel utána is tart, és sajnálatos lenne, ha még két folytatódna. Ez összesen hat elvesztegetett év. Nincs az a rezsicsökkentő vagy félelemkeltő kampány, ami ilyen hosszú ideig fenn tudná tartani az érdeklődést.

 

Az LMP ismeri a számokat, tudjuk, hogy a politikában a matematika szabályai nem minden esetben érvényesek. Egy rossz szövetség, esetén kettő meg kettő néha négy sem lesz, sőt adott esetben lehet éppenséggel zéró is.

 

Az ellenzéki oldalon mindenki csak azzal foglalkozik, hogyan lehetne az adott nagyságú, többfelé felvágott tortát összeragasztani. Hogyan lehetne az ellenzéki szavazatokat összeadni. Ez nehéz cukrászati mutatvány, ha mondjuk egy dobostortát, egy almatortát és egy orosz krémtortát akarunk összetenni, de még nehezebb politikai feladvány, ha egymástól egész különböző ideológiájú, de még inkább különböző szavatosságú pártokat akarunk összetenni. Ha azonban hiszünk abban, hogy a kormánypárti szavazatok tortájából is el lehet venni, lehet csökkenteni a kormánypárti szavazatok mennyiségét, akkor mindenképpen közelebb kerülhetünk a megoldáshoz. Az LMP nem az ellenzéki szavazatok újraelosztásában érdekelt, hanem a kormány szavazóinak higgadt, értelemre ható meggyőzésében és átcsábításban. Ha ez sikerül, minden onnan elhozott szavazat az ellenzék győzelmét segíti. Ez az első mód, amivel az LMP hozzájárulhat a kormányváltáshoz. Alkalmatlan és depressziós politikus az, aki szerint a kormánypárttól vagy a bizonytalan szavazóktól nem érkezhet szavazat.

 

A második, amivel segíteni tudunk, hogy újra és újra elmondjuk: az ellenzék rosszul teszi, ha a tárgyalásai középpontjába a képviselői helyek elosztásának módját állítja. Hibázik, amikor csak arra összpontosít, hogy milyen technikával indul a 2018-as választásokat. Az ellenzéknek ehelyett egyetlen dologgal kellene foglalkozni mind külön-külön, mind az esetleges tárgyalásai során: milyen garanciákat tud arra adni, hogy 2018 után ne csak az előző 8 évhez, hanem az előző 28 évhez (rossz leírni ezt a nagy számot) képest is gyökeresen új irányt adjon az országnak. Az ellenzéki együtt gondolkodás egyik alapfeltétele, hogy az ellenzéki pártok leginkább a kormány kritikájával foglalkozzanak. De saját magukra is figyeljenek abban, hogy hihető-e az, hogy valóban akarják az ország és a politikai élet teljes megújulását.

Ijesztő probléma, hogy jelenleg ez az alapfeltétel sem teljesül.

 

A harmadik mód, hogy felhívjuk a lehetőségét a gordiuszi csomó elvágásának lehetőségére. A kormánypárt azért olyan borzasztóan magabiztos, mert az általa 2012-ben önkényesen átalakított, súlyos aránytalan választási rendszer megadja neki a nyugalmat: 40 százalék szavazattal is elérheti a képviselői helyek kétharmadát a parlamentben. Mindeközben több százezer külföldön dolgozó magyar választót a legnagyobb cinizmussal zárja ki a választásból. Nyilvánvaló, hogy az ellenzéknek közös érdeke, hogy ezt megváltoztassa, és egy igazságos és törvényes választójogi törvényt hozzon létre. Demokratikus választást csak ott lehet tartani, ahol annak szabályaiban minden részvevő egyetért – ebben az ügyben pedig könnyebb lesz megteremteni az egyetértést, hiszen nem kell hozzá közös politika, közös elvek és tulajdonságok. Az új választójogi törvény megteremtése érdekében létrejöhet a szoros technikai együttműködés átmenetileg…

 

Az LMP nem szeretné, hogy minden ellenzéki párt még két évig csak magáról, a mandátumairól és az árulások kicsiny vígjátékáról beszéljen. Arról kell beszélnünk, hogy mit akarunk kezdeni Magyarországgal. Ez a feladat nem könnyű, sőt egyre nehezebb lesz a könyörtelen fideszes médiaharc nyomán beszűkült csatornákon. Mégis ezt javasoljuk másoknak is, mi ezt fogjuk tenni. 

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment