2018. március 24. Névnap: Gábor
Aláírták a párizsi éghajlatvédelmi megállapodást New Yorkban. A Greenpeace szerint a szén-dioxid-kibocsátást minél hamarabb nullára kell csökkenteni, a fosszilis energiahordozókat pedig kivezetni és 2050-re elérni a 100 százalékban megújuló energiahordozók használatát.

 

A Föld napján megkezdődött 171 ország képviselője csatlakozott aláírásával a párizsi klímamegállapodáshoz. „Ez az első olyan éghajlatvédelmi megállapodás, amely a Föld minden országa számára előír kötelezettségeket a kibocsátáscsökkentés és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás terén. A párizsi klímacsúcs előtt benyújtott vállalások betartásával 3-4 Celsius-fokos felmelegedés várható. A kritikus 1 Celsius-fokot már elértük, és hatásait a világon mindenütt érezzük” – áll a Greenpeace közleményében.

A környezetvédelmi szervezet szerint „a kormányoknak a lehető leghamarabb teljesen ki kell vezetniük a fosszilis tüzelőanyagokat, és meg kell óvniuk a széntartalékainkat rejtő erdő- és tőzegterületeket, valamint az óceánokat, amelyeknek kulcsfontosságú szerepe van a klímaváltozás elleni küzdelemben. Párizsban megállapodtak a világ vezetői abban, hogy meg kell állítani a globális kibocsátások növekedését. Ez csak a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésével érhető el. A nemzeti kormányoknak ennek értelmében nem lenne szabad engedélyeket kiadniuk újabb szénbányák, olajfúró tornyok és földgázmezők használatára.”

A Greenpeace közleménye úgy fogalmaz, hogy lehetséges az általuk felvázolt, 100 százalékos globális átállás a tiszta és fenntartható megújuló energiákra 2050-ig. „2015-ben az összes új energiatermelés 90 százalékát már a megújulók tették ki. Egyre több országban válnak versenyképessé a megújulók a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben, még úgy is, ha utóbbiak egészségügyi és környezeti hatásait kihagyjuk a számításokból. 2015-ben globális szinten is rekord mértékű, 39 milliárd dolláros befektetés történt a megújulókba. Az IEA 2000 óta 14-szeresére növelte a napenergia-termelésre vonatkozó hosszú távú előrejelzését, a szélenergiáét pedig ötszörösére. Mindeközben a világ szénfogyasztása folyamatosan csökken. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint a globális energiafelhasználásból fakadó CO2-kibocsátás 2015-ben már második éve stagnált. Kínában drasztikus fordulat következett be az energiapolitikában, melynek következtében a szénfelhasználás és a kibocsátás már két éve csökken az országban. A társadalmi nyomásgyakorlásnak köszönhetően a Shell és a Statoil is kivonulásra kényszerült az Északi-sarkvidék alaszkai részéről; Obama elnök elutasította a Keystone XL vezeték megépülését; a kanadai Alberta állam pedig megálljt parancsolt az olajhomok-kitermelésnek.”

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment