2018. március 24. Névnap: Gábor
A Február Harmadika Munkacsoport felmérése szerint idén januárban 115 ember vált hajléktalanná Magyarországon, ami naponta három embert jelent.

 

A kérdőívre 10.206 hajléktalan válaszolt. A szervezők szerint ez továbbra is csak a jéghegy csúcsa, azok, akiket aznap éjszaka megtaláltak és válaszoltak is a kérdésekre. Az ország 78 településének mintegy 253 hajléktalanellátó szolgálata vett részt a felmérésben.

 

A kutatók azt állapították meg, hogy a lecsúszás, a testi-lelki és anyagi elnyomorodás, a képzettség, a munka és a család hiánya, az anyagi és lakhatási, egészségügyi támogatások hiánya, a perspektívák hiánya olyan örvény, melyből mások is, a hajléktalanok is alig-alig tudnak kikecmeregni. A még meglévő segítő szervezetek, a különböző önkéntes és támogatott programok, egyéni kezdeményezések olykor a túlélésen túl is segítséget tudnak nyújtani a bajba kerülteknek, azonban ez a tömeges elnyomorodást, annak folyamatos újratermelődését nem képes megállítani.


Ezért több szakember kiáltványt fogalmazott meg a helyzet megváltoztatása érdekében, melyben javasolják, hogy a büntetés helyett inkább azt foglalják helyi és országos jogszabályokba, hogy ha valaki segítségre szorul, akkor a helyi közösség más tagja nyújtson számára - lehetőségeihez mérten – segítséget közvetlen segítségnyújtással, vagy ha erre nem képes, akkor legalább hívja a megfelelő szervezetet vagy embert segíteni a bajba jutotton.


Ezzel talán csökkenteni lehetne a naponta szemünk előtt lezajló emberi tragédiák számát.

Címkék: itthonról

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment