2018. április 22. Névnap: Csilla
Az intézkedést heves gyűlöletkampány is kísérte, mely a kitelepítendők megbélyegzésével, megalázásával kívánta megkönnyíteni a társdalom számára a folyamatok elfogadását.

 

A háborús pusztítások után kézenfekvőnek tűnt a kormányzat részéről, hogy a kollektív bűnösség hangoztatásával indokolják a kiköltöztetéseket. Erre egyébként szükség is volt, ugyanis a kitelepítéseket 1945 május-júniusában még nem lehetett elkezdeni, ezért az elüldözni kívánt németeket – Budakeszin is – volksbundistának bélyegezve kényszermunkára internálták.

 

A németek megbélyegzésébe a kormányzati intézkedések mellett természetesen az értelmiség egy része is beszállt, így a németek nyomorúságából viccet csináló Ludas Matyi egy meglehetősen sajátos formával járult hozzá a gyűlölet szításához.

 

A második világháború utáni lengyelországi antiszemitizmus jó példa arra, hogy egy működő ellenségképnek nem alapfeltétele az ellenség jelenléte. Jelesül a magyarországi németség többségének a kitelepítése után a kommunista hatalom az 1950-es évek folyamán „nem hagyott fel" a németellenes retorikával, a cikkem címéül szolgáló idézet helye jó példa erre.

 

Fontos: Bár a szerző írása nem vélemény, hanem történelmi témájú tudományos cikk, mégis érdemes odafigyelni a hetven évvel ezelőtt történtek és napjaink eseményei közti párhuzamokra, különös tekintettel az állam szerepére. Ez a kontextusba helyezés nem a szerző szándéka, hanem a befogadó (jelen esetben szerkesztő) olvasata. 

 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

 

 

Címkék: vélemény

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment