2018. április 22. Névnap: Csilla
…én ezt a népszavazást nem érvényteleníteni próbálom, nem bojkottálom, hanem úgy, ahogy van, leszarom.

 

Ennek az úgynevezett népszavazásnak a frusztráció kiöntésén és a kormány melletti erődemonstráción túlmenően semmi kézzelfogható tétje nincs – és ez aligha csak számomra egyértelmű. Éppen ezért nem értek egyet azokkal, akik szerint józan ésszel meglehet az érvényesség. 2008-ban a Fidesz a legnagyobb arányú igen mellett is kevesebb, mint 3 millió 400 ezer ember sorakoztatott föl. A világválság és a gyurcsányozás tetőpontján, úgy, hogy – még ha nem is mélyen, de – zsebbe vágó kérdésekről volt szó. Az akkori hangulatnak, de az akkori szavazótábornak sem látni nyomát ma.

 

Természetesen ettől még lehet érvényes a népszavazás. Csak akkor nincs józan ész. Vagy van helyette valami más. Ennek a szavazásnak nemcsak az értelme kérdőjelezhető meg, de már előre a tisztasága is. Vegyük csak azt a különösen gyomorforgató momentumot, amikor a cigányokat riogatják azzal, hogy a migránsok elveszik a segélyüket, és mely esetet volt, aki a tébolyodottság újabb jeleként értékelt. Pedig nem biztos, hogy téboly ez, és nem biztos, hogy a romák mobilizálását célozza; nehezen hessegethető el a gondolat, hogy most adnak előre magyarázatot arra, ha bizonyos vidékeken kiugróan magas lesz a részvétel. A fölvetés a korábbi tapasztalatok birtokában finoman sem tűnik életszerűtlennek, és nem csökkenti az aggályokat, hogy megyényi területek maradtak ellenzéki szavazatszámlálók nélkül.

 

Adott tehát egy közjogilag értelmezhetetlen, lélektanilag katasztrofális kimenetelű és kapásból megkérdőjelezhető hitelességű procedúra, amely miatt viszont már most halálosan és ismételten gyűlöli egymást a politizáló közönség. Ehhez nem lehet asszisztálni, legföljebb magunkat menteni. Úgyhogy én ezt a népszavazást nem érvényteleníteni próbálom, nem bojkottálom, hanem úgy, ahogy van, leszarom.

 

A teljes írás a Hvg.hu-n, IDE kattintva olvasható.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem? Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

 

 

Címkék: vélemény

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment