2018. március 24. Névnap: Gábor
Ki kell mondani százszor is, amíg mindenkiben tudatosul és még Tóbiás József is megérti: amíg Gyurcsány a baloldali politikai tér része lesz, addig Orbán Viktornak fogják hívni a miniszterelnököt.

 

Két dolog engedett következtetni arra, hogy a Fidesz nem volt biztos abban, hogy sikerrel fogja venni az időközi salgótarjáni polgármester-választást. Az egyik, hogy nem engedték oda Orbán Viktort kampányolni, a másik pedig, hogy a köztévé nem képviseltette magát kamerával az eseményen. Salgótarján vörös fellegvárnak számított sokáig és hiába született az utóbbi néhány választáson szoros eredmény, mégsem meglepetés az MSZP-DK-TVE közös jelöltjének, Fekete Zsoltnak a győzelme. A mértéke adhat okot arra, hogy elgondolkodjunk a miérteken és a későbbiekben várható hatásokon.

 

Az első és legfontosabb megállapítás az, hogy 2014-et követően a Fidesz minden jelentősebb időközi választást elvesztett, és ez a választási magatartás nem változott Veszprém, Tapolca és Ózd óta. A menet mindig az volt, hogy a kormány ténykedésével elégedetlen, szavazásra hajlandó emberek úgy beálltak a legesélyesebb ellenzéki jelölt mögé, mint a sicc. Tapolcán és Ózdon a Jobbik, Veszprémben a szabadpiaci fundamentalista Kész Zoltán, most 'Tarjánban pedig az MSZP mögé. Nincsenek ideológiai elképzelések, protest hangulat van. A szoci érzelműek simán átszavaztak a Jobbikra és fordítva.

 

Az, hogy ez a szavazási magatartás Salgótarjánban sem változott azt sejteti, hogy hiába lovagolta meg a kormány mesterien tavaly nyártól fogva a migránshelyzetet, és talált olyan ellenségképet, amivel a magyar közvéleményből kihozta a rettegő, rosszindulatú kisnyugdíjast, és hiába vezeti toronymagasan a közvélemény-kutatásokat a Fidesz, az elemi felháborodás ennek ellenére képes összerántani az elégedetlen szavazókat.

 

Ha tetszik, ha nem, Orbán Viktor radikális, cselekvőképesnek ható migránspolitikája a felmérések szerint a magyar emberek 80 százalékának bejön. Ez áll szemben a Habony-ügyekkel, az oktatás szétverésével, a földek elrablásával, az egészségügy tragikus állapotával, a pofátlan meggazdagodásokkal, az intézményesített korrupcióval, a törvényileg megtámogatott lopásokkal, a drága órákkal, a stadionokkal, a kisvasúttal, a népszavazások ellehetetlenítésével, a köztévé takonygerincű híradóival. Ám mindezek csak a probléma egyik részét képezik.

 

Az, hogy néha megremegni látszik a néha gránitszilárdságúnak ható Fidesz-kolosszus, az annak is köszönhető, hogy nagyon úgy tűnik, a Fidesz vezetői totálisan elvesztették a realitásérzéküket. Az arrogáns, bicskanyitogató stílus napi szintű alkalmazása Kövértől Kósáig, Klinghammertől Lázárig azt mutatja, hogy annyira nyeregben érzik magukat, ahonnan már képtelenek nem utasítást végrehajtó szolgáknak nézni a tömeget.

 

A médiaviszonyok átrendezése sem segít jelenleg a Fidesznek. Az RTL bepipult rájuk, a Simicska birodalom 180 fokos fordulatot vett és keményen támadja a kormányt. Ezzel szemben a köztelevízió és a Habony által gründolt médiumok súlytalanok, nem komolyan vehetőek. A TV2 pedig még sehol sincs.

 

Korai még 2018-ról beszélni, de azt már most látni, hogy ha a kormány továbbra is túltolja a gőgöt és a cinizmust, akkor kialakulhat az országban az a protest hangulat, ami egy esetlegesen még jobban elfajuló migránshelyzetet is elnyomhat. Akkor a Fideszt már csak az alternatíva hiány védheti meg a bukástól. Bárhogy is lesz, az tuti, hogy ellenzéki oldalon nem lehet úgy eséllyel nekimenni a választásnak, ha ott figyel Gyurcsány a háttérben. Ki kell mondani százszor is, amíg mindenkiben tudatosul és még Tóbiás József is megérti: amíg Gyurcsány a baloldali politikai tér része lesz, addig Orbán Viktornak fogják hívni a miniszterelnököt. Egy-egy Salgótarjánt el lehet vinni azzal a felkiáltással, hogy nyertek a demokraták, de országos szinten Ferivel összefogni maga a bukás. Főleg úgy, hogy ezt a szocialisták is pontosan tudják: senki ne gondolja, hogy Gyurcsányt véletlen dugdosták az egész kampány alatt Salgótarjánban, és csak a győzelem utáni üdvrivalgásra bújt elő.

 



Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment