2018. április 22. Névnap: Csilla
A Második Esély program bárhonnan nézve is remek ötlet és nagyon előremutató projekt. Bár lenne annyi bölcsesség a kormányban is, mint az egyéb társadalmi szervezetekben.

 

A lakhatási szegénység olyan kifejezés, ami ma Magyarországon nagyon sok embert érint, köztük rengeteg fiatalt is. Jelentése: valakinek van hol laknia, de körülményei mégsem ideálisak. Ezen embereknek fenntartani a lakhatást eleve nehézségekbe ütközik, fizetni a rezsit, az egyéb költségeket. Ugyanakkor az esetek nagy részében csapdahelyzet is, mert a legtöbb esetben korszerűtlen ingatlanokban tengődnek a lakhatási szegények, ami miatt több áramot, gázt fogyasztanak, ezáltal aránytalanul többet kell fizetniük havonta a fenntartási költségekre, miközben esélyük sincs, hogy korszerűsítsék otthonaikat. Ördögi kör, mit lehet ezzel kezdeni?

 

Nos, a kormányzatból nem jött elő az ökotudatos zöld vaddisznó, inkább beérték a rezsicsökkentés hamis ígéretével, melyet elsősorban a szavazatszerzés motivált. Vagyis valamennyivel kevesebbet kell fizetni a közüzemi számlákért havi szinten, ami csábításnak könnyű bedőlni, de hosszútávon nem okoz energiahatékonyságot és a józan ész által diktált spórolást. Külön felháborító volt Lázár János miniszter döntése, hogy az EU által biztosított lakossági energiahatékonysági program milliárdjait egyszerűen ellopta az emberektől és olyan szabályozást hozott, ami ezeket a forrásokat átvezette a közintézményekhez.

 

Tehát mint oly sok esetben a társadalom magára lett utalva. Ezért is fontosak azok a civil szervezetek, melyek egy csomó esetben elvégzik azokat a feladatokat, amit szerencsésebb országokban az állam megcsinál maga. Azt tényleg csak tárójelben, hogy (nálunk a kormány direkte támadja ezeket a civil szervezeteket és rágalmazza őket, és próbálja őket ellehetetleníteni).

 

A lakhatási szegénység elleni küzdelem egyik élharcosa a Habitat for Humanity, mely létrehozta a Második Esély programját. Ez a projekt két részből áll: piacképes szaktudást és önkéntességet tanulnak fiatalok és szociális bérlakásokat újítanak fel, hogy rászoruló családok otthonhoz juthassanak.

 

A Habitat szakmai partnere a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA), az általuk fenntartott intézményekből választják ki az otthonhoz jutó családokat. A program képzési részében a diákok egy szociális bérlakás felújításánál tanulják meg a gipszkartonozást, a hőszigetelést és színezést pedig a SZÉRA átmeneti otthonának egyik épületének korszerűsítésével sajátítják el. Miközben gyakorlati tapasztalatot szereznek, jótékony munkát valósítanak meg.

A Habitat képzési programját a Saint-Gobain építőipari cégcsoport alapítványának támogatásával és szakembereivel valósítja meg. Lehet, hogy ez most ingyenreklám a cégnek, de ha ilyen jófejek, akkor megérdemlik. A cégcsoport hátrányos helyzetű fiatalokat szeretne segíteni, ez a képzés nekik is piacképes tudást ad. Az elméleti és gyakorlati képzésen túl munkaerőpiaci ismeretekről is szó esik, ahol használható, kézzelfogható tippeket kapnak a diákok, de a legfontosabb, hogy az oktatók az önálló gondolkodásra, az építkezéseken felmerülő problémák megoldására is rávezetik őket.

 

A Második Esély program bárhonnan nézve is remek ötlet és nagyon előremutató projekt. Bár lenne annyi bölcsesség a kormányban is, mint az egyéb társadalmi szervezetekben.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

Címkék: vélemény

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment