2018. április 22. Névnap: Csilla
Kéretlen telefonok, gépek által szajkózott propaganda. Most épp Orbán vasárnapi beszédére invitál közpénzből telefonon a kormányzat. Pedig én aztán nem adtam meg nekik a számom. Így aztán úgy döntöttem megpróbálom kideríteni, kihez tartozik a telefonvonal.

 

A +36-1-987-6373-as telefonszámról az elmúlt napokban sok hívást kaptam, de ezeket többnyire még fogadni sem tudtam, később pedig hiába próbáltam visszahívni az adott számot, folyton foglaltat jelzett.

 

Ma aztán végre kiderült, miről is van szó, épp újabb kampány folyik, most épp arra buzdítanak, hogy október 23-án menjek ki a Kossuth térre, hallgassam meg miniszterelnök úr beszédét. (Basszus, az az Orbán Viktor, aki Nagy Imre újratemetésén beszélt, vajon mit kezdene ezzel a mostani szörnyeteggel?) Egyfelől érthetetlen, hogy közpénzből hallgatóságot toboroznak (legyünk igazságosak, lehet, hogy olcsóbb, mint a fizetett statiszták, és kevésbé kellemetlen az iskolások odakényszerítésénél), másfelől mennyire lehet hatékony a módszer? A gépi hívások személytelensége, az, hogy az információáramlás csak egy irányba lehetséges, pont annyira szenvtelen és autokrata, mint az akaratuk rám erőltetése. Már pedig én nem adtam meg sehol a telefonszámomat (Üdv Kubatovnak és a kopaszainak!), hogy ilyen célra felhasználhassák, szóval ez nettó zaklatás.

 

Korábban is próbáltam már rákeresni a számra a neten, de tegnapig sehol és semmit nem találtam róla, aztán hirtelen kiderült, nem is vagyunk olyan kevesen, akiket roppantul bosszant ez az erőszakos nyomulás. A többi felháborodott kommentelő között volt, aki korábban titkosíttatta a számát, ennek ellenére hívták. Akadt, aki arra panaszkodott, hogy beteg gyerekét altatta volna este, amikor hívták. Pedig ezt a számot csak olyanoknak adja meg, akik olyankor sem zavarják, akiktől esetleg fontos hívást vár. És volt, aki nálam ügyesebben kiderítette, hogy kikhez is van regisztrálva az adott vezetékes szám. Ez pedig nem más volt, mint a Media Exchange Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 

Mérges voltam, felhívtam őket. A cég nevében bemutatkozó férfinak elmondtam a problémámat. Kéretlen politikai spamek telefonon keresztül. Sok. Azt válaszolta, ők bizony nem hívogatnak senkit. Jeleztem neki, hogy a szám bizony hozzájuk van bejegyezve az interneten fellelhető adatok alapján. Erre azt a feleletet kaptam, hogy az ugyan lehet, de ők csak szolgáltatásként biztosítják másoknak a vonalat. Azt gondoltam, ez bizony magas labda, amit érdemes lecsapni: ugyan kinek? Hiszen én megrendelőiknek is örömmel jelezném, hogy be lehet fejezni a dolgot, de ne finomkodjunk: a színtiszta zaklatást, hisz már sokszor hívtak. Ők viszont a megrendelő kérésére nem adhatnak ki a személyéről semmit, szóval tegyek feljelentést, ha úgy érzek, ahogy azt korábban állítottam. Ekkor visszakérdeztem: azzal semmi gond nincs, hogy az általuk biztosított vonalon keresztül zaklatnak valakit? És a panaszomat legalább tudnák továbbítani az inkognitót kérő ügyfelüknek? Az utolsó mondat az volt, hogy ők nem is tartják a kapcsolatot a megrendelővel, tehát nem tudnak segíteni, és továbbítani sem a jelzésemet, tegyek feljelentést, ha gondom van. Hát köszönöm szépen.

 

Ekkor arra gondoltam, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán, elektronikus úton teszek bejelentést a kéretlen hirdetéssel kapcsolatban. Aztán megnézve több dolog is leesett. SMS-ben, MMS-ben, e-mailben és faxon zaklathatnak hirdetésben, de telefonon kéretlen hirdetés bejelentése nem választható ki. Ez még talán a kisebb gond lett volna, de az egész formanyomtatvány, pláne az apró betűs részek hamar meggyőztek, hogy ezt a hatósági eljárás kezdeményezését én inkább kihagynám. Sokat elárul a magyar mindennapokról, hogy rögtön arra gondoltam, vajon milyen következménye lenne, ha szólni merek a hatóságnak… 

 

Aztán leesett, basszus, végül csak elérték, amit akartak, egy dolgot azért biztosan megtehetek: október 23-án én is kimegyek a Kossuth térre. Ja, meg persze beállítom erre a számra a telefonomon a zaklatásszűrőt. 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

Címkék: vélemény

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment