2018. március 24. Névnap: Gábor

 

A Republikon intézet átfogó elemzést készített a kvótanépszavazásról, az elemzés itt olvasható. Tóth Csaba, az intézet stratégiai igazgatója válaszolt néhány kérdésünkre az elemzéssel kapcsolatban. 

 

Reflektor: A Republikon elemzéséből megállapítható-e, hogy a Fidesz a saját szavazótáborát sikeresen tudta bemozgatni, illetve jelentősen le tudott hasítani a Jobbik szavazótáborából?


Tóth Csaba: Az elemzésből az derül ki, hogy az érvényes „nem" szavazat elsősorban a Fidesz szavazótáborának nagyságával függött össze: ott volt sok nem, ahol egyébként erős a Fidesz, és ott kevés, ahol a párt gyenge. Ez azt jelenti, hogy nem a településnagyság, vagy éppen a menekültek általi érintettség befolyásolta a szavazást – az kizárólag pártpolitikai alapon történt: a Fidesz-szavazók döntő többsége elment, a baloldal otthon maradt vagy érvénytelenül voksolt. 

 

R: Mennyiben igaztalan az az állítás, hogy a népszavazás sikeres volt az ellenzéki pártoknak?

 

Tóth Csaba: Egy népszavazás, ahol több mint hárommillióan egyetértenek a kormánnyal, nyilván nem ellenzéki siker. Ám a baloldali ellenzéki pártok azt szerették volna, ha a népszavazás érvénytelen lesz – és ezt el is érték. A baloldal azt üzente szavazóinak, hogy ezen a népszavazáson nem kell részt venni – és a baloldali szavazók többsége nem is vett részt. E tekintetben a baloldali ellenzék örülhet az eredménynek.  

 

R: Mi a politikai jelentősége annak, hogy az érvénytelen szavazatok együttlakása ennyiben egybeesik az SZDSZ/Együtt2014 szavazóival?

 

Tóth Csaba: Az érvénytelen szavazás nem egy általános proteszt kifejeződése volt: a területi megoszlások alapján kifejezetten annak a politikai közösségnek a reakciója volt, amely 2010 előtt az SZDSZ-t, 2010-ben az LMP-t, később a Millát és az Együttet támogatta.

 

R: Sikerült-e bármennyiben megváltoztatni a szavazói csoportok határait a népszavazási kampányban?

 

Tóth Csaba: Nem igazán; a népszavazás csak megerősítette a párhuzamos szavazói csoportok létét: azt, hogy Magyarországon létezik egy alapvetően jobboldali (fideszes és jobbikos) választói kör és egy kisebb, de szintén jelentős baloldali csoport.  

 

R: Megölte-e a népszavazás (relatív) sikertelensége a migrációt mint politikai témát?

 

Nem: a kormányoldal mindent meg fog tenni, hogy a kérdés napirenden maradjon 

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

 

 

Hozzáfűzni való

Ez még érdekelhet

Pongrácz Gergely: Közpénzen élősködő kerékpárosok?

Egy legyintéssel is el lehetne intézni az ügyet, hiszen a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy egyre többen és többen bicajoznak, ezzel kisebb zsúfoltságot, jobb levegőt és maguknak jobb egészséget teremtve. Azonban mivel manapság Tarlós Istvánnál és

Mi lett a Fidesszel?

De mi is lett a Fidesszel, hogy leginkább csak az mozgatja, hogy „migránskampánnyal” takarja be a csak nehezen elképzelhető mértékű korrupciót, a kormányzati cselekvés iránytalanságát, történetnélküliségét és közpolitikai pragmatizmusát?

0
komment